Kiraz
Tatlı aroması ile pek çok içecek ve şekerlemede kullanılan kiraz, popüler bir meyve olmasına karşın sağlığa yararları uzmanlar tarafından çok dile (en azından bitkiler kadar) getirilmezdi.
Farklı kiraz türleri olmasına karşın (tatlı, ekşi, siyah, kırmızı…) kiraz ağaçları “Prunus” familyasındandır. Ülkemizde yetiştirilen kiraz ağaçlarının çoğunluğu “Prunus avium”dur ve bu ağaç Kuzey Afrika, Batı Asya, Tunus ve Fas’ta yetiştirilir. Ekşi kiraz ağacı ise (Prunus cerasus) daha çok Avrupa (Türkiye dahil) ve güneybatı Asya’da yetişir. Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın ardından dünyanın 3. büyük ekşi kiraz ve en büyük tatlı kiraz (2009 rakamlarına göre) üreticisidir.
Az güneş gören kiraz ağacının yaprakları mümkün olduğunca çok ışık almak için büyük olur. Çok güneş alan yapraklar ise “fotosentez” kapasitesini arttırmak için kalınlaşır.